Wij zijn in verband met de zomervakantie gesloten van  15 juli t/m 29 juli 2024.

Stap 1: Kies uw merk

Stap 2: Kies uw model

Stap 3: Kies uw generatie

Stap 4: Kies uw type

E5 en E10 benzine: Een vergelijking van brandstoftypes

Bij het tankstation kom je vaak de termen E5 en E10 tegen als het gaat om benzine. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen E5 en E10 benzine? Laten we eens dieper ingaan op beide brandstoftypes.

E5 benzine, ook bekend als Euro 95 of Super 95, bevat maximaal 5% ethanol. Ethanol is een hernieuwbare brandstof die wordt gewonnen uit plantaardige materialen, zoals suikerriet, maïs of tarwe. Het toevoegen van ethanol aan benzine heeft verschillende voordelen, waaronder het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van duurzaamheid. E5 benzine is geschikt voor de meeste benzinemotoren en wordt aanbevolen voor oudere voertuigen die niet zijn ontworpen om met hogere ethanolgehaltes om te gaan.

E10 benzine, ook bekend als Euro 95 E10, bevat daarentegen maximaal 10% ethanol. Het hogere ethanolgehalte maakt E10 benzine milieuvriendelijker, omdat het aandeel hernieuwbare energiebronnen groter is. E10 benzine kan echter niet door alle voertuigen worden gebruikt. Sommige oudere auto’s, motoren en andere machines kunnen niet goed functioneren met deze brandstof, omdat ze niet zijn aangepast aan de hogere ethanolconcentratie. Daarom is het belangrijk om te controleren of jouw voertuig geschikt is voor het gebruik van E10 benzine voordat je deze tankt.

Het belangrijkste verschil tussen E5 en E10 benzine is dus het ethanolgehalte. E5 benzine bevat maximaal 5% ethanol, terwijl E10 benzine maximaal 10% ethanol bevat. Voor voertuigen die geschikt zijn voor beide brandstoftypes, kan de keuze tussen E5 en E10 afhangen van factoren zoals de prijs en het brandstofverbruik. In sommige gevallen kan E10 benzine iets goedkoper zijn dan E5 benzine, maar het brandstofverbruik kan ook iets hoger zijn vanwege de lagere energiedichtheid van ethanol in vergelijking met benzine.

Bij het kiezen van het juiste brandstoftype is het belangrijk om de aanbevelingen van de autofabrikant te volgen. Raadpleeg het instructieboekje van je voertuig om erachter te komen welk brandstoftype wordt aanbevolen. Als je twijfelt of je voertuig geschikt is voor E10 benzine, kun je contact opnemen met de fabrikant of een erkende dealer voor meer informatie.

Kort samengevat: E5 en E10 benzine verschillen in het ethanolgehalte. E5 bevat maximaal 5% ethanol, terwijl E10 maximaal 10% ethanol bevat. Het kiezen van het juiste brandstoftype hangt af van de aanbevelingen van de autofabrikant en de compatibiliteit van je voertuig. Vergeet niet om altijd de juiste brandstof te kiezen om optimale prestaties en efficiëntie te garanderen. Indien u uw voertuig laat voorzien van chiptuning benadrukken wij met klem dat u E5/euro 98 voortaan tankt.

Vragen of een afspraak maken?

Mocht uw auto onverhoopt niet in de lijst staan, dan kan het zijn dat wij deze eerder nog niet in behandeling hebben gehad. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over chiptuning? We beantwoorden graag al uw vragen of neem contact op om direct een afspraak in te plannen. We zijn eenvoudig bereikbaar via telefoon, mail en WhatsApp.

Vraag chiptuning aan

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op over de mogelijkheden!

=